1 Yılda 30 Bin Fil Öldürüldü

0
378

1989’da yasaklanan uluslararası fildişi ticareti yeniden canlandı. Afrika’da 1 yılda 30 bin fil öldürüldü.

kongoda_5_yilda_5_bin_fil_oldurdu_h883146

Kenya’daki kaçak fil avcılığıyla Britanya’dan gönderilen askeri birlik savaşacak. Gelecek ay, İngiliz ordusunun 3. Taburu’ndan 25 asker , kaçak fil avıyla mücadele için Kenya’ya gönderildi. Guardin, İngiliz askerlerin fil avcılığının yaygınlaştığı bölgelerde silahlı nöbet tutmakla kalmayacağını, aynı zamanda kaçak avcılarla nasıl savaşılacağı konusunda park görevlilerine eğitim de vereceğini yazdı. Britanya Çevre Bakanı Owen Paterson, “Kenya’da ön saflarda yer alacak silahlı güçlerimiz, bu hayvanları korumak için hayatlarını ortaya koyan cesur insanlara destek ve eğitim verecek” dedi.

Kaçak fil avı ve fildişi ticareti bitti denirken yeniden canlandı. Washington Post’a göre 2012 yılında, 30 bin fil bu uğurda öldürüldü. 2.5-4 metreye ulaşan boyları 2.2-6.3 tonluk ağırlıklarıyla filler, gezegenin en büyük kara hayvanları. 70 yaşına kadar yaşayabiliyorlar. Büyük oranda avcılıkla yok edilmeden önce Afrika’da milyonlarca fil yaşıyordu. Bugün Sahraaltı’nda 37 ülkede 470-690 bin filin yaşadığı sanılıyor.

Britanya’nın filler için silahlı güç göndermesinin ardında, ‘çevre’nin yanı sıra ‘terör’ kaygısı da var. Yasa dışı fildişi ticaretinden Afrika’daki El Şebap örgütüne büyük miktarlarda para aktarıldığı iddia ediliyor. Daily Express’in haberine göre, yasa dışı fildişi ve gergedan boynuzu ticaretinden Kadie bağlantılı El Şebap’ın kasasına her ay 650 bin dolar para giriyor.

Yasa dışı fildişi ticaretine karşı diğer ülkelerde de önlemler artıyor. ABD ’de gümrükte fildişi ve gergedan boynuzuna duyarlı dedektör köpekler göreve başladı. Filipinler’de geçtiğimiz hafta 5 ton kaçak fildişi buldozerle ezilerek imha edildi. Kenya’da da fildişi ticaretine karşı uluslararası mücadele için hukuk, güvenlik ve çevre uzmanlarının katıldığı bir zirve düzenlendi.

Afrika’da 1980’lerde 10 yıl içinde fil popülasyonu 1.2 milyondan 450 binlere inince uluslararası camia harekete geçmişti. 1989 yılında CITES (Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) kapsamında BM’ye üye 170 ülkede uluslararası fildişi ticareti yasaklandı. Afrika’da kaçak avcılık dışında, safari turları kapsamında ‘denetimli fil avı’ yapılıyor. Fil avı turları 10-25 gün sürüyor.

daisy2