Merhaba arkadaşlar;
Haftanın sonuna doğru yaklaştığımız bu sıcak günlerde, sizlerin de tatilde olduğunuzu varsayarak sizlere kısa ama etkili bir yazı yazacağım.
Sporla alakası olmayan insanların bile yılda en az 5 kere doğayla iç içe olduğunu biliyoruz. Gerek piknikler, gerek tarihi geziler olsun; mutlaka herkes bir yerlere seyahat etmekte, bir şeyleri merak edip grubundan ayrılıp kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Doğaya ve yönlere dair bileceğiniz basit birkaç bilgi sizi kaybolmaktan kurtaracak, kaybolduğunuz takdirde tekrar medeniyete ulaşmanızı sağlayacaktır.
4 ana, 4 ara yön olmak üzere 8 tane yön vardır. Dünya haritasını karşınıza aldığınızda bir orta nokta belirlediğinizi düşünerek; yukarı yön Kuzey, aşağı yön Güney, bulunduğunuz noktanın sağı Doğu, solu da Batı olarak isimlendirilir. Ara yönlerde ise; Kuzey-Batı arası ”Kuzeybatı”, Güney-Batı arası ”Güneybatı”, Güney-Doğu arası ”Güneydoğu” ve Kuzey-Doğu arası ”Kuzeydoğu” olarak geçer. Bu temel bilgileri anlattıktan sonra şimdi de yardımsız yön bulma tekniklerini kısaca anlatalım.
GÜNEŞ
Güneşle ilgili bilmeniz gereken ilk şey; yazın da olsa kışın da olsa güneşin doğudan doğup, batıdan battığıdır. Doğudan doğan güneş, gün boyunca batıya doğru yükselerek tepe açısı yapar. Tam tepede olduğu vakit genellikle saat 11.00 ile 14.00 arasıdır. Kış aylarında öğlenleri güneş tam tepede değil, güneye doğrudur. Yani gölgeler kuzey yönüne düşer.
Çubuk Yöntemi
Açık bir alanda düz bir zemine bir çubuk veya dal dikin. Diktiğiniz dalın gölgelerini yarım saatte bir işaretleyerek, güneşin konumuna göre yönünüzü bulabilirsiniz. Güneşle gölgenin yaptığı açının açıortayı size kuzey ve güney yönünü verecektir.
Saat Yöntemi
Anolog saat kullanıyorsanız, bu yöntemi her zaman uygulayabilirsiniz. Saatinizi bileğinizden çıkartın ve saatin akrebini, güneşe gelecek şekilde tutun. Daha sonra akreple saatin 12 göstergesinin açıortayını bulun, açıortaydan çizdiğiniz çizginin üst tarafı güney, alt tarafı kuzeyi gösterir.
YILDIZLAR
Ancak açık bir gece havasında yapacağınız yıldız takibiyle de, yönünüzü bulma konusunda işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Kuzey Yarım Küre’de Kutup Yıldızı’na yapacağınız bir yön çizgisi, yaklaşık 1 derecelik sapmayla size kuzeyi gösterir. Kutup Yıldızı’nı bulmak için de; Büyük Ayı Takım Yıldızı’nı bulmanız gerekir. Bir cezveyi andıran bu yıldızlar topluluğu, gezi öncesi yapacağınız ufak bir gözlemle aklınızda kalacaktır.
SON OLARAK
Yönünüzü, bu bilgileri kullanmadan da bulabiliriz. Yapmanız gereken ilk şey; yüksek bir noktaya çıkıp, çevrenize bakmaktır. Böylelikle, arazinin genel yapısını görür; belki de medeniyete ait izleri takip edebilirsiniz.
Kamp&Outdoor Uzmanı
Onur ULAY