Değerini anlatmak için kelimelerin kifayetsiz kaldığı varlıklar vardır ve bu varlıkların içinde benim baş sıralara yerleştirdiğim canlı hiç kuşkusuz Alabalıktır.
Binlerce türü vardır ve keşfedilmeye devam edilmektedir. Neredeyse bütün kıtalarda varlığını sürdürmekte olan Alabalık ülkemizde de oldukça yaygın ve bir o kadarda özel türlere sahiptir. Dışardan bakıldığında narin yapısı ,eşsiz renkleriyle tabiri caizse bizleri kendine aşık eder ,nehirlerde ve derelerde akıntının tersine yüzme kabiliyetiyle dikkatleri üzerlerine çekerler ve bedenlerindeki en kuvvetli bölge kuyruklarıdır ,alabalıkların ruhlarındaki predatörlük onları balık avcılarının eşsiz rüyalarından biri haline getirir ve olabildiğince uzaklara sürükler bizleri tıpkı benim bir gecede karar verip İsveç’ten Avusturya’ya alabalık avına gitmem gibi. Alabalıklar hakkında anlatılacak yazılacak o kadar çok bilgi var ki sanırım bir ömür sürer benim sizlerle paylaşacağım ve kendi deneyimlerinde yaşadığım bir kaç satır olacak.
Renkli Alabalık krallığının kıymetli türleri genelde yüksek rakımlarda el değmemiş pek sık ayak basılmayan ortamlarda bulunur ulaşılması zordur ulaşıldığında ise verdiği mutluluk ve heyecan paha biçilmezdir. Bu balığı avlamak alışılmışın dışında deneyimler gerektirmektedir ve bu deneyimlerin çoğu sahada yani avlakta kazanılır. Saha deneyimlerinin dışında eğer ki Alabalık avlamaya ilk defa gidecek isek çantamızda bulundurmamız gereken olmazsa olmazlarımız vardır. Alabalık avına gönül veren insanlar ve Alabalık avlamayı layığı ile yerine getirenler(yakala bırak) yöntemini benimsemişlerdir yani sürdürülebilir avcılık adına yakaladığı balığı tekrardan en az zarar görecek şekilde doğal ortamına iade eden insanlardır.
Kalabalık avlaklarda avladığımız balıkların nesillerinin yok oluşunu engellemek adına bizlerde bu sistemi şiddetle önermekteyiz. Yakala bırak yapmayı planlıyorsak mutlaka narin Alabalıkların ağızlarından iğneyi çıkarabilmek için iğne çıkartamaya yarayan makas bulundurmalı ve kullanmalıyız eğer ki yakalanan balığı tekrar iade edecekseniz bu gerçekten önemlidir. Avrupa’nın neredeyse genelinde insanlar Alabalık avını FLY Fishing sistemi ile yapar bu sistem yakala bırak için daha mantıklıdır.
Alabalık avlamak için çantamızda bulundurmamız gerekenlerin başında döner kaşıklar gelmektedir döner kaşıklar 00,0,1,2,3 büyüyerek devam eder 2 ve 3 numara yaygın olarak kullanılır ve özellikle kırmızı noktalı döner kaşıklar güzel sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bunların yanı sıra küçük silikonlar ve maket balıklarda iş yapabilmektedir. Avlanacağımız göle yada akarsuya göre seçimler yapabilir ve daha önce buralarda avlanmış avcılardan küçük sırlar alabilirsiniz. Fırdöndü ,kıstırma kurşunlar şeffaf yada görünmeyen (fluorocarbon) misina, uygun olta makinası ve hassas kamış yanımızda bulundurmamız gerekenlerin başında gelmektedir.
Göllerde Alabalık Avı
Yaz aylarında sabahın ilk ışıkları ve akşam hava kararmaya yakın verimli olabilmektedir. Ağaç sarkıtlarının altları ve avlandığımız gölü besleyen su kaynağına yakın noktalar oldukça verimli olacaktır göllerde alabalık avlarken at çek yönteminde kullandığımız sahteden iyi sonuç almak istiyorsak öncelikle su üzerindeki balık hareketlerini incelemeliyiz ve mevsimine göre sahtemizi derinden ya da yüzeyden çekeceğimize karar vermeliyiz.
Akarsularda Alabalık Avı
Derelerde boy, kasık yada normal çizmeler işimizi oldukça kolaylaştıracaktır ve avlağımıza uygun malzemeler konsantrasyonumuzu bozmayacaktır. Alabalık avlarken konsantrasyon gerçekten çok önemlidir. Akarsularda genelde suyun aktığı yönün tersine at çek yapılarak avlanılır. Alabalıklar suyun tersine yüzme kabiliyetine sahiptir ve akıntının getirdiği börtü böcek vb. hayvanları yiyerek beslenir.
Göllerde 2.10 cm ve 300 cm arası spin kamışlar ile birlikte 1000lik ve 3000lik arası makinalar,0.16 ve 0.25 arası şeffaf misinalar.
Akarsularda 1.50 cm 1.80 cm kısa hassas kamışlar,1000,2000 lik makinalar, 0.16 ve 0.25 arası şeffaf misinalar. Bizlere çok güzel eşlik edecektir.
At çek yöntemi ile avlanırken küçük el hareketleri yaparak kamışınızla sahtenize atraksiyon verebilirsiniz. Balığı oltanızın ucunda ilk hissettiğinizde yakalandığını balığın yaptığı kafa darbelerinden anlayacaksınız o anda heyecan yapmadan hafif bir tasmalama yaparak kamışınızın ucunu olabildiğince indirin. Alabalıklar mücadeleci yapısı ile bizlere unutulmaz dakikalar yaşatacaktır yakalandıklarında kurtulmak için su üzerinde attığı taklalar inanılmaz anlardır ama bunu yapmasına pek fırsat vermeyin derim aksi taktirde kurtulup kaçma şansı yüksektir.
Sirkülerde belirtilmiş tarihlerin dışında akarsu ve göllerde alabalık avı yapmak yasaktır. Zaman yasakları Orman içi sularda Doğal Alabalıkların yanı sıra limiti olmayan Gökkuşağı Alabalığı da dahil 01 Ekim-01 Mart arasıdır. Boy limitlerinde ise doğal Alabalıklarda 25cm Gökkuşağı Alabalığında ise boy limiti yoktur. Adet limitlerine gelecek olursak Doğal Alabalık için günlük en fazla 3 adet, Gökkuşağında ise 10 adettir. Limitle bölgelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Sirküleri dikkate almamız, aldırmamız balık avının en önemli yönüdür. Limitlere ve kurallara uymak bu balıkların çocuklarımızın da avlayacağı anlamını taşımaktadır.
Alabalık Avı Malzeme Tavsiyeleri
Alabalık Avı için tabiki çok seçenek mevcut.Ama favori olarak birkaç ürün önerim bulunmaktadır.
Olta Malzemeleri Tavsiyeleri
MITCHELL Catch Precision Trout Misina Serisi
Ürünü İncelemek İçin: http://avfoni.com/urun/mitchell-catch-precision-trout-misina-serisi
STREN Fluorocast 180m Şeffaf Misina
Ürünü İncelemek İçin: http://avfoni.com/urun/stren-fluorocast-180m-seffaf-misina
DAIWA Megaforce Coregone 170 C Olta Kamışı
Ürünü İncelemek İçin: http://avfoni.com/urun/daiwa-megaforce-coregone-170-c-olta-kamisi
Daiwa Triforce S 2000 E Olta Makinesi
Ürünü İncelemek İçin: http://avfoni.com/urun/daiwa-triforce-s-2000-e-olta-makinesi
Kaşık Tavsiyeleri
REMIXON 3322 Killer Spinner Serisi Kaşık Yem
Ürünü İncelemek İçin: http://avfoni.com/urun/remixon-3322-killer-spinner-serisi-kasik-yem
MEPPS Comet Kaşık
Ürünü İncelemek İçin: http://avfoni.com/urun/mepps-comet-kasik
SAVAGEAR Caviar Spinner Kaşık
Ürünü İncelemek İçin: http://avfoni.com/urun/savagear-caviar-spinner-kasik
Balık Avı Giyimi
PATAGONIA Mesh Master II Balıkçı Yeleği
Ürünleri İncelemek İçin: http://avfoni.com/urun/patagonia-mesh-master-ii-balikci-yelegi
DISCOVERY Polybot Çizme
Ürünleri İncelemek İçin: http://avfoni.com/urun/discovery-polybot-cizme
DISCOVERY OS007 M1 Kamuflaj Kenarlı Şapka
Ürünleri İncelemek İçin: http://avfoni.com/urun/discovery-os007-m1-kamuflaj-kenarli-sapka