Milli Parklar – Aladağlar Milli Parkı Kayseri, Niğde, Adana

0
559

ALADAĞLAR MİLLİ PARKI

Aladağlar Milli Parkı, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’ nun 3. maddesi gereğince 1995 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Kayseri, Niğde ve Adana illeri dahilinde kalan 54.524 Ha. lık alanda kurulmuştur. Aladağlar Milli Parkı’ nın 10.750 Hektarlık ormanlık alan, 20.608 Hektarlık. ormansız alan olmak üzere toplam 31.358 Ha. lık kısmı Kayseri ili dahilinde kalmaktadır.

Aladağlar Milli Parkının Uzun Devreli Gelişme Planı 24.03.2004 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Aladağlar Milli Parkı 730 rakımdan 3756 rakıma kadar yaklaşık 3000 m. lik rakım farkıyla muazzam bir bioçeşitlilik örneği sergiler. Derin vadileri, eşsiz zirveleri, dik ve sarp buzul kayalıkları, mağaraları, görkemli kanyonları, yüksek platoları, doğal manzarası, yaban hayatı,(yörede yaşayan av ve yaban hayvanlarının başında dağ keçisi, su samuru, vaşak, kurt, yaban domuzu, tilki, tavşan, kuşlardan ise ur keklik mevcuttur.) ormanları, (Hacer ormanlarında karaçam, göknar, sedir, titrek kavak, meşe türü ağaçlar bulunur.) yaylaları, ile alpin bitki kuşağı içinde kalan Aladağların, bitki türleri bakımından zengin ve ilgi çeken bir yöre olduğu bilinmektedir.

Kaya Pınarları, debisi ve düşüş yüksekliği bakımından Türkiye’ nin en büyük ve ilgi çekici takım şelaleleri ile doğa severlerin her aradıklarını bulabilecekleri bir cazibe alanı, doğa cennetidir.

Aladağlar Milli Parkı’ nda özellikle buzul ve karstik topoğrafyanın etkili olduğu yüksek rakımlı Yedigöllerde göl oluşumları mevcuttur. Bu yapısıyla görsel güzellik sergiler.

Aladağlar Milli Parkı iklimi ise; yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı; Akdeniz havzası, ile yine yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve kısmen yağışlı İç Anadolu havzası arasında sınır bölgesi üzerinde yer alan Aladağlar her iki havzanın iklim özelliklerinden izler taşır. Yükseklik fazlalığı nedeniyle kış yağışlarını kar şeklinde alan Aladağlar yaz mevsiminde ise güneşin çok etkili olduğu kurak bir iklime sahiptir.

Aladağlar Milli Parkının Kayseri İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bağlı kaynak değerleri; Yedigöller, Hacer Ormanı, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi ve Kapuzbaşı Takım Şelaleleri olarak sıralanabilir. Ayrıca Niğde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ ne bağlı Demirkazık Tepesi, Emli Vadisi ile Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ ne bağlı Acısu kaynak değerlerine de sahiptir.Aladağlar Milli Parkı içerisinde mağara turizmi, foto safari, jeep safari, bisiklet safari, tur kayağı, yamaç paraşütü, rafting, kano, doğa yürüyüşü gibi faaliyetlerin yapılabilmesi bölgeyi turizm açısından da önemli hale getirmektedir.

 

Ayrıca Nisan- Eylül ayları arasında Zamantı Irmağı’ nda yaklaşık 15 km. lik bir güzergahta rafting yapılabilmektedir. Rafting güzergahı Aladağlar Milli Parkı içerisine girmemekte fakat Milli Parkla bir bütünlük sağlamaktadır. Turistler Aladağlar Milli Parkına Niğde ili , Çamardı İlçesi tarafından (Demirkazık) giriş yapmakta ve 4 ila 7 gün arasında doğa yürüyüşü gerçekleştirmektedirler.

 

 

Aladağlar Milli Parkının,Kayseri İli mülkü hudutları içerisinde kalan bölümünde 2 adet köy bulunmaktadır.(Kapuzbaşı ve Ulupınar köyleri)Bu iki köyün toplam nüfusu 1750 dir.Bu köylerin geçim kaynakları ise hayvancılık,bağ ve bahçecilik ile orman işçiliğidir.Aladağlar Milli Parkı içerisinde yer alan Kapuzbaşı Takım Şelaleleri’ nin Yahyalı ilçesine uzaklığı 69 km., Kayseri İline uzaklığı 175 km., Kapadokya bölgesine uzaklığı ise 170 km.’ dir. Yahyalı’ dan sonra Kapuzbaşı Şelalelerine kadar toplam 69 km.’lik asfalt yol mevcuttur.

 

 

Kapuzbaşı Takım Şelaleleri Günübirlik Kullanım Alanı ihale yoluyla işletmeciye verilmiş olup,  giriş, satış ünitesi, güvenlik ve  temizlik hizmetleri ilgili işletmeci tarafından yapılmaktadır. Aladağlar Milli Parkı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kayseri İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir.

 

 

Aladağlar Milli Parkı Kapuzbaşı Şelaleleri Günübirlik Kullanım Alanı Peyzaj Projesi 21/12/2006 tarih ve 693 sayılı Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile uygun bulunmuş ve 2007 yılı yatırım programına alınarak Kayseri Yahyalı Aladağlar Milli Parkı Kapuzbaşı Şelaleleri Günübirlik Kullanım Alanı Yapımı işi 06/11/2007 tarihinde 487.000,00 YTL’ye ihale edilmiş olup, (projenin yaklaşık maliyeti 717.000,00 YTL hesaplanmıştır.) ilgili firmaya yer teslimi 30.11.2007 tarihinde yapılmıştır.

 

Firma 2007 Aralık ayında çalışma yapamamıştır. 01 Nisan 2008 tarihinde arazide çalışmalarına başlamış ve proje uygulaması 512.811,00 – TL + %18 KDV’lik toplam maliyet ile 21.11.2008 tarihinde tamamlanmıştır.

Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan ve Kapuzbaşı Takım Şelalelerin parçası olan Güney Şelale mevkiinde 1995 yılında milli park ilanından bugüne kadar 20 adet kaçak yapılaşmadan dolayı ilgili şahıslar hakkında Yahyalı Cumhuriyet Savcılığına 2873 sayılı Milli Parklar Kanununa göre cezalandırılmaları ile ilgili suç duyurusunda bulunulmuştur. Kaçak inşaatlar özel mülkiyet taşınmazlar üzerine yapılmıştır. Kaçak inşaatlar ile ilgili 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine göre gerekli yasal işlemlerin (yıkım kararı dahil) yapılması ile ilgili İl Özel İdaresine yazı yazılmıştır.

Ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Güney Şelale mevkiindeki yapılaşma talepleri ile ilgili Aladağlar Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planının, Plan Revize Komisyonu tarafından tüm plan kapsamında değerlendirme yapılacağı İl Müdürlüğümüze bildirilmiştir.

Alan İle İlgili Kısa Bilgi :

Aladağlar Milli Parkı, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’ nun 3. maddesi gereğince 1995 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Kayseri, Niğde ve Adana illeri dahilinde kalan 54.524 Ha. lık alanda kurulmuştur. Aladağlar Milli Parkı’ nın 10.750 Hektarlık ormanlık alan, 20.608 Hektarlık. ormansız alan olmak üzere toplam 31.358 Ha. lık kısmı Kayseri ili dahilinde kalmaktadır.

Koruma Kategorisi : Milli Park

Yönetim Birimi : Kayseri İl Çevre ve Orman Müdürlüğü , Yahyalı Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği

Alanı : 54.254 Ha. (31.358 Ha’ ı Kayseri sınırlarında)

İlan Tarihi : 30.03.1995

Kaynak Değerleri : Yedigöller, Hacer Ormanı, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi ve Kapuzbaşı Takım Şelaleleri olarak sıralanabilir. Ayrıca Niğde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ ne bağlı Demirkazık Tepesi, Emli Vadisi ile Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ ne bağlı Acısu kaynak değerlerine de sahiptir

Kültürel Değerleri :

Aladağlar Milli Parkının,Kayseri İli mülkü hudutları içerisinde kalan bölümünde 2 adet köy bulunmaktadır.(Kapuzbaşı ve Ulupınar köyleri)Bu iki köyün toplam nüfusu 1195 dir.Bu köylerin geçim kaynakları ise hayvancılık,bağ ve bahçecilik ile orman işçiliğidir
Fauna : Kurt, çakal, tilki, dağ keçisi, ur keklik, kınalı keklik, karga ,kartal

Flora : Karaçam, ardıç, göknar, titrek kavak, meşe,sedir ağaç türeleri ile yabani yonca , ayrık, keven, papatya, sütlegen, sığır kuyruğu, kekik, menekşe, devedikeni gibi otsu bitkiler

Park Ziyaretinde Nereler Görülebilir:

Yedigöller, Hacer Ormanı, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi ve Kapuzbaşı Takım Şelaleleri

Ne Yenilir Yöresel : Et mangal( yerli keçi) mevcuttur
Rekreasyon Kullanımlar : Kapuzbaşı ve güney şelalelerinde günübirlik kullanımlar. Ayrıca konaklama da yapılmaktadır
Ulaşım : Sabah ve akşam sefer yapan Ulupınar ya da Kapuzbaşı köylerinin minibüsleri ile ya da özel araçlarla yapılabilmektedir.Yahyalıya Kapuzbaşı şelalelerinin uzaklığı 65 Km’dir.
Konaklama : Altoturizim firmasına ait bungalov tarzı evler