Kimi zaman hayatta kalma mücadelesi, kimi zaman da doğada yapılan bir kamp için… Kısacası nerede olursanız olun insanoğlunun çağlar boyunca en önemli ihtiyaçlarından biri de ateş olmuştur.
Bugün sizlere insanoğlu için hayati önem taşıyan ateşin nasıl yakılacağına dair birkaç önemli detay aktarmaya çalışacağım:
1.Ateş yakmaya başlarken kesinlikle ”kav” dediğimiz kolay tutuşan malzemelerle başlanmalıdır. (makyaj pamuğu, yosun, mantar, ağaç kabukları..vs)
2.Ateş yakabilmeniz için kavınızın tamamen kuru olması gerekir, kavın kuru olmaması hatta ufak bir neme bile sahip olması durumunda saatlerce uğraşabilirsiniz.
3.Ateş yakmak; yakıt + oksijen + yanacak malzeme üçlüsünden oluşmakla birlikte; ateş yakacağınız yerin kuruluğu, taşlarla izole edilmesi ve rüzgardan arındırılması çok önemlidir.
4.Ateş yakmaya başlamadan önce odunları koymuş ateşi devam ettirecekseniz yedek kuru odunlarınızı da toplamış olmanız gerekir.
5.Çadırın içinde pişirme işlemleri gibi dumanın size gelmesini sağlayacak her türlü durumdan kaçınmalı, ateş yakacağınız yer kesinlikle havalandırılmış olmalı.
6.Ateşi yakmak için kuru odunları kullanmanız faydalı olacaktır. Yaş odunlar ve genç ağaçlar yanmakta çok zorluk çıkartacağı için yaşlı ağaçlar ya da yerdeki düşmüş kuru dalları tercih etmelisiniz.
7.Yeşil yapraklı bitkileri ateşe atarsanız çok duman verir, bu durum hayatta kalma mücadelesinde yerinizi belli etmek için güzel bir yöntemdir ancak kamp ortamı için pek sağlıklı olmayacaktır.
YANMA OLAYI NASIL OLUŞTURULUR?
Çakmak ya da kibritiniz yoksa ihtiyacınız olan yanma olayını 5 şekilde oluşturabilirsiniz;
Kimyasal Yanma (Potasyum permanganat ve gliserin)
Mekanik Yanma (Çakmaktaşı ve magnezyum parçaları)
Elektriksel Yanma (Kalem pil ve bulaşık teli)
Optik Yanma (Büyüteç ve güneş ışığı)
ATEŞ NASIL YAKILIR?
1) Her zaman için önce ateşi yakacağınız yerin çevresini taşlarla örün ve bu alanın altına taşlar koyun, böylece nemli topraktan uzaklaşarak ateş yakmanız kolaylaşır. Hatta yanlara koyduğunuz bu taşlar, ateş yakma olayı gerçekleştikten
sonra ısınmaya başlar ve ateşin sönmesi gibi acil bir durumda size 2-3 saat süreyle ısı verir. Dikkatli olmak şartıyla ısınan bu taşları yattığınız yerin altındaki toprağa gömebilir ya da direkt temas yoluyla ısısını
vücudunuza geçirebilirsiniz.
2) Ateş yakarken küçük dallarla işleme başlayın ve işlemi kademeli olarak büyütün. Önce kav sonra çalı çırpı sonra küçük dallar daha sonra odunlar ve son olarakta kütükleri ateşe atarak, ateş kademesi yöntemini uygulamalısınız.
3) Ateş yakarken oluşturmanız gereken kav, topak şeklinde ve avucunuza sığacak büyüklükte oluşturulmalıdır.
4) Rüzgar yönlerine ve ateş yaktığınız yerin çevresine dikkat edin çünkü rüzgarla birlikte savrulan alevler hem sizi hem de bulunduğunuz araziyi tehlikeye sokacaktır.
5) Konaklamanız ve ihtiyacınız bittiğinde ateşi tam olarak söndürdüğünüzden emin olun. Ateşi söndürürken, ateşin oksijenle teması kesmek için toprak , su ya da taş kullanabilirsiniz.
6) Bulunduğunuz yerde daha önce ateş yakılmışsa aynı alanı tekrar kullanmanızda fayda var.
7) Çam, alıç gibi iğne yapraklı ağaçların odunlarını ve kozalakları kullanmamaya dikkat edin çünkü bu türlerin patlayıcı etkisi vardır.
Onur ULAY
Avfoni Kamp ve Outdoor Uzmanı