Av Tüfeği ile Atış Teknikleri – Tüfekle Nasıl Ateş Edilir?

0
466

Amerikalı Atış Eğitimcisi Gil Ash’ın konuşmasının Türkçe ve İngilizce metin (yazı) şeklidir:

“Kundak hakkında 2 husus daha…

Fark ettiyseniz atıcı, tüfeğin el kundağını parmaklarının arasında tutuyor.

İşaret parmağı el kundağının altından ileriyi gösteriyor, diğer parmaklar ise tüfeğin geriye kalan kısmını tutuyor. Genellikle insanların tüfeğin ön tarafını bu şekilde sanki bir yivli tüfeği tutarmış gibi tutmaya çalıştıklarını görürüz. Onlardan, el bu şekildeyken, yapabilecekleri en geniş daireyi yapmalarını isteriz.  İşte bu yaklaşık olarak çizebildikleri en geniş dairedir.

Daha sonra onlardan rahatlamalarını ve bu şekilde işaret parmağını ileriye doğru işaret etmelerini ister ve şimdi çizebilecekleri en büyük daireyi çizmelerini isteriz. El bu vaziyette iken kocaman bir daire çizilir. Neden? Çünkü tüfeğin ön tarafını eliniz bu şekildeyken tutarsanız, buradaki kas grubunu ve bu kas grubunu kasarsınız. İlginçtir ki, tüfeği hareket ettirmenizi sağlayanda bu iki kas grubudur.

Ama elinizi bu vaziyette getirirseniz işte bu kas grupları rahatlar. Denemelisiniz. Hemen şimdi deneyin. Bunu yapın. Kasılmayı hissediyor musunuz? Bunu yapın. Rahatlamayı hissediyor musunuz? Gördüğünüz gibi tüfek parmaklarımın arasındayken kaslarla aynı doğrultuda parmağı da ileriye işaret edebiliyorum. Şimdi sadece yapmam gereken parmağımı baktığım yöne doğrultmak. Deneyelim. Tüfek boş. Şuraya nişan al. Gördünüz mü? Şimdi kameraya nişan al.  Gördüğünüz gibi tüfek nasıl oraya geliyor. Tüfek gerçekten işaret parmağının gösterdiğini yeri nişan alıyor.

Şimdi arka elden bahsedelim. Tutması kolay olduğu için genellikle arka el kabzayı üst taraftan tutar. (o kadar değil) evet, işte böyle. İnsanlar tüfeği bu şekilde taşımayı sever. Ama kabzayı bu kadar yüksekten tutma halinde nişan almaya çalıştığınızda bilek burada kilitlenir. Fark ettiniz mi? Bilek kilitledi.

Gördüğünüz gibi bilek bu şekilde yukarıya geliyor ve şu şekilde aşağı gidiyor. Tamam, rahatla. Burada olan şu: bileğinizde yedi kemik vardır. Birbirleriyle bu şekildedir. Bilek, dosdoğru olduğunda güçlüdür. Kuvvetlidir. Bilek, bu şekilde eğildiğinde, bileğin içindeki kemikler böyle olur ve kuvvetini kaybeder.

Kabzayı bu şekilde yüksekten tutma halindeyken nişan almaya çalıştığınızda bilek burada sıkışır. Bu durumu çözmek için yapmamız gereken elimizi bu şekilde geriden dosdoğru tetiğe sürmektir. Şimdi kameraya nişan al. Şimdi bu bileğin doğruluğunu ve şu bileğin doğruluğunu görüyor musunuz tüfek nasıl yüze geliyor.

Tekrar edelim, eğer el, kabzanın üstündeyse (o kadar değil, insanlara kendilerini kötü hissettirmeyelim) (ama böyle tutanları da görmüştüm) Anlıyorum. Şimdi dikkat ederseniz bu şekilde nişan almaya çalıştığınızda dipçik omzun aşağısında kalıyor.

crossmannn

Tüfeği yüzünüze alamıyorsunuz/eğer kabzayı yukardan tutarsanız. Tekrar edelim, arkadaki elimizi, geriden dosdoğru tetiğe sürüyoruz. Bu sefer kameranın üzerine nişan almanı istiyorum. Bu bileğin doğruluğunu ve şu bileğin doğruluğunu görüyor musunuz? Eğer geri tepmeyi ellerinizden alırsanız tepmeyi zarar görmeden alırsınız.

Ama en önemlisi, şunları hatırlayalım: el kundağını onu tutan elin parmaklarının arasında, işaret parmağı el kundağının altında, rahat vaziyetteki kol, kolay nişan almayı sağlar.

Kabzayı tutan elin tetik parmağı dosdoğru tetiğe gider, bilek doğru vaziyette durur böylece nişan aldığınızda tüfek yüzünüze gelir ve atış anında bileğiniz zarar görmez.

Atış Eğitimcisi Gil Ash.”

Kaynak: bilalarabaci.com