Akse Göletindeki Balıklar Altıntaş’a Taşındı

0
362

Olta balıkçılığı Federasyonu (OBAF), DSİ tarafından suyu boşaltılan Akse göletindeki balıkları yöreye en yakın Altıntaş göletine taşıdı. Göletin suyu boşaltılmadan balıkları ağlarla toplayıp kenara getiren TUSOB üyeleri büyük heyecan yaşadı. Akse göletinden en büyüğü 25 kilo olmak üzere onlarca büyük aynalı sazan çıktı.

Devlet Su İşleri, yaklaşık 20 yıl önce köylülerin hafriyat atması ile oluşan küçük doğal Akse göletinin bulunduğu yerde büyük bir baraj projesi hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Proje kapsamında Akse göleti yarılarak suyu kontrollü olarak boşaltıldı. Göletteki suyun boşaltılmasından önce içerisindeki balıkların da taşınması kararlaştırıldı. Balıkların taşınma işlemini ise DSİ ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin nezaretinde OBAF üyeleri yaptı. Başkan İsmail Atalay ve arkadaşları ilk olarak gölete ığrıp ağ atarak botlarla balıkları yakalamaya çalıştı. Yaklaşık iki gün süren çalışmaların ardından göletten yaklaşık bin adet Aynalı Sazan, Kefal, israil Sazanı ve Güneş Levreği çıkartıldı. Göletten çıkartılan istilacı türler israil Sazanı ile Güneş Levreği yasalara uygun olarak imha edildi. Aynalı sazanlar ile kefaller ise uygun şartlarda Altıntaş göletine nakledildi.

YÖRENİN EN BÜYÜK BALIĞI

Balıkların yakalanma anı heyecanlı saatlere sahne olurken yaklaşık 25 kilogram ağırlığındaki aynalı sazan OBAF üyelerine büyük mutluluk yaşattı. Yakalanan 25 kilogram ağırlığındaki aynalı sazanla fotoğraf da çektiren OBAF üyeleri daha sonra balıkları federasyona ait uygun taşıma kaplarıyla Altıntaş göletine taşıdılar. Özellikle yakalanan 25, 20, 15 ve 10 kilogram ağırlıklarındaki aynalı sazanlar Altıntaş göletine büyük bir titizlikle bırakıldı. Akse göletinde yakalanan 25 kiloluk aynalı sazanın yörenin en büyük balığı olduğunu söyleyen OBAF Başkanı İsmail Atalay, balık ağa takılınca büyük bir heyecan yaşadıklarını söyledi. Federasyon olarak sucul hayatın ve doğanın korunması için çalıştıklarını da ifade eden OBAF Başkanı İsmail Atalay, balık taşıma işleminin başarıyla tamamlandığını ifade etti.

Uşak’taki göletlerde var olan balık popilasyonunu arttırmak amacıyla balıklandırma çalışmalarına devam ettiklerini de ifade eden İsmail Atalay, ” DSİ başta olmak üzere kurumlarla koordineli çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız sucul hayatı ve doğayı korumak. Balık popilasyonunu arttırmak amacıyla da balıklandırma çalışmalarımız devam ediyor. Akse göletinin yerine DSİ güzel bir proje yapmayı planlıyor. Mevcut göletten daha büyük bir gölet inşa edileceği için göletin suyunu boşaltılar. Ancak su boşaltılmadan önce içerisindeki canlı varlığının korunması gündeme geldi.DSİ ve Gıda, Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğü bu durumu federasyonumuzla paylaştı. Biz balıkların başka bir gölete nakli için gereken desteği vereceğimizi ilettik. Bunun üzerine iki kurumun nezaretinde balıkları naklettik” dedi.

Akse göletindeki balıkları bölgeye en yakın gölet olan Altıntaş ‘a nakletmelerinin sebebinin balıkların uyum sorunu yaşamaması olduğunu da kayeden OBAF Başkanı İsmail Atalay, “Altıntaş göletinin suyu, dip bitki özelliği, hava ve toprak özellikleri Akse göletine çok yakın. Bu nedenle Balıkları Altıntaş ‘a taşıma kararı aldık. Böylece nakledilen yaklaşık bin adet aynalı sazan ile kefal balığı uyum sorunu yaşamayacak.Altıntaş göletindeki popilasyonda bu sayede artacak” dedi.

Kaynak:Uşak