Abant Alabalığı için İlk Yavrular Üretildi

0
499

Endemik bir tür olan Abant alabalığının korunması, üretilmesi, popülasyonun artırılması, Abant alabalığının yaşayabileceği göl ve akarsuların tespit edilerek balıklandırılması ve ülkemizdeki olta balıkçılığının geliştirilmesi için 2014 yılında faaliyete geçirilen Abant Alası Alabalık Üretim İstasyonu’nda ilk yavrular üretildi.

abant4

En son teknolojiyle inşa edilen tesis yılda 2 milyon 400 bin yumurta ve 1 milyon adet yavru üretme kapasitesine sahip bulunuyor. Kapalı devre sistem ile çalışan tesis çok az miktarda su kaynağına ihtiyaç duyuyor ve çok az miktarda deşarj suyu çıkartıyor. En ince ayrıntıların düşünüldüğü tesis, mevcut filtrasyon sistemi ile de tamamen tabiat dostu olarak çalışıyor.

abant3

Anaç ihtiyaçlarını genellikle Abant Gölünden karşılayan tesis için, bu göldeki alabalık popülasyonunun azalması üzerine, Uşak Banaz Baltalı Göletinde çalışma başlatıldı. Halen yürütülen çalışmalarla Baltalı Göleti’nden anaç Abant alası temin ediliyor.

abant2

Baltalı Göleti’nde ki çalışmalar Banaz Belediyesi Başkanlığı ile Olta Balıkçılığı Federasyonu’nun işbirliğiyle yürütülüyor. Yaklaşık 4 yıl önce Abant Alasının bırakıldığı ve şimdi bunların anaç balık durumuna geldiği Baltalı Göleti’nin ileriki zamanlarda statüsünün değiştirilerek Abant alası anaçlarının tabii olarak yaşadığı bir gölet yapılması hedefleniyor.

abant1

Ayrıca DKMP Genel Müdürlüğü, Baltalı Göleti gibi diğer göletlerde de araştırmalarını sürdürerek Abant alasının tabi olarak yaşayabileceğigöl ve göletleri tespit ediyor. Tespiti yapılan bu yerlere ise üretilen yavru alabalıklar bırakılıyor.